Παρασκευή, Ιουλίου 11, 2008

Όχι άλλα αποτσίγαρα...

Είναι αλήθεια ότι φέτος η κατάσταση στην παραλία μας όσον αφορά τα αποτσίγαρα είναι ανυπόφορη... και δυστυχώς έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο τασάκι...

Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε τους φίλους επισκέπτες αλλά και οικιστές να μην πετάνε τα αποτσίγαρά τους στην άμμο της παραλίας... Ας προσπαθήσουν να τα μαζεύουν σε ένα τασάκι ή σε ένα άδειο μπουκάλι βρε αδελφέ... και να τα πετάνε στους κάδους...

Δεν είναι μόνο δείγμα πολιτισμού, ή σεβασμός στο περιβάλλον ή στα παιδιά μας που παίζουν μέσα στο τασάκι τους... είναι σεβασμός στον ίδιο τους τον εαυτό...

Ας σκεφτούμε όλοι αν στο σπίτι μας πετάμε τα τσιγάρα μας στο πάτωμα...

Σε όλους αυτούς που δεν σέβονται τον εαυτό τους... αφιερώνουμε τα ακόλουθα δύο posts...




Αποτσίγαρα:
Οικολογική και αισθητική καταστροφή για τις παραλίες

Ποιός σου δίνει το δικαίωμα να μου γεμίζεις τη παραλία που θα πάω να κάνω το μπάνιο μου με αποτσίγαρα;


Γιατί να εκτείθεμαι στο αποκρουστικό και άκρως αντιαισθητικό θέαμα των απανταχού αποτσίγαρων σου;


Γιατί να σιχαίνομαι να ακουμπήσω τα πράγματα μου και να καθαρίζω τα αποτσίγαρα σου για να καθήσω;


Γιατί μου κατάντησες τις παραλίες-κόσμημα της Ελλάδας σε απέραντους σκουπιδότοπους γεμάτους αποτσίγαρα;


Έχεις την εντύπωση ότι τα αποτσίγαρα σου δεν είναι σκουπίδια;


Νομίζεις ότι οι γόπες του τσιγάρου είναι βιοδιασπώμενες;


Είσαι γελασμένος γιατι οι γόπες είναι από πλαστικό και θα παραμένουν εκεί που τις πέταξες για πάρα πολλά χρόνια.


Και είναι τελείως ανεύθυνο από μέρους σου να ρυπαίνεις απερίσκεπτα χωρίς προηγουμένως να έχεις μάθει για τις καταστρεπτικές συνέπειες που προκαλεί αυτή η πράξη σου στο περιβάλλον.


Αλλά αυτό που με θλίβει βαθύτατα είναι η παντελής έλλειψη αίσθησης του ωραίου και η έλλειψη σεβασμού σου για το φυσικό κάλλος και η ευκολία με την οποία το μαγαρίζεις.


Αν θες να ξέρεις οι παραλίες υπήρχαν για δις χρόνια ανέπαφες και πεντακάθαρες και έχουν χρησιμοποιηθεί πριν από σένα από εκατομμύρια ανθρώπους.


Δεν έχεις κανένα δικαίωμα να τις καταντήσεις μέσα σε τόσο λίγα χρόνια σε αποκρουστικούς σκουπιδότοπους με τα αποτσίγαρα σου.


Σκέψου καλά την επόμενη φορά που θα πας να κάνεις την σιχαμερή αυτή κίνηση και ανέλαβε τις ευθύνες των πράξεων σου.


Αν δεν θα πέταγες τη γόπα σου στο πάτωμα του σπιτιού σου, γιατί να την πετάξεις εδώ;


Φέρε μαζί σου ένα μεταλλικό τασάκι και ρίξε εκεί τα αποτσίγαρα σου.


Και φεύγοντας μάζεψε όλα εκείνα τα περσινά, προπέρσινα, παραπροπέρσινα και βάλε αποτσίγαρα που έθαψες εκεί.



ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ...

Άλλο ένα καλοκαίρι έφτασε!Όλοι μαζικά, θα επισκεφθούμε τις κοντινές μας παραλίες και θα περάσουμε αρκετές ώρες εκεί. Θα πρέπει -γι' άλλη μια φορά- να έχουμε ορισμένα πράγματα μέσα στο μυαλό μας.

Ας μην πετάξουμε τα σκουπίδια μας στην αμμουδιά, από απλή συνήθεια, αλλά ας φροντίσουμε να τ' αφήσουμε σε κάποιο κάδο. Τα τελευταία χρόνια έχουν τοποθετηθεί πολλοί κάδοι σε κάθε παραλία, γι' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Ας φροντίσουμε τουλάχιστον τα δικά μας σκουπίδια να μην τα πετάμε από δω κι από κει, με την δικαιολογία ότι:"και ο διπλανός μου το ίδιο δεν κάνει;". Η δικαιολογία αυτή είναι τουλάχιστον παιδική. Επίσης, αν πάμε κάπου για μπάνιο και δούμε και κάτι πεταμένο κοντά μας, ας το μαζέψουμε. Δεν είπαμε να κάθεται ο καθένας μας να καθαρίζει μόνος του όλη την παραλία στην οποία βρίσκεται, αλλά σίγουρα μπορούμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα.


Επίσης, κλασική σκηνή είναι να πηγαίνεις σε μία αμμουδιά και τα μισά άτομα να καπνίζουν. Ας φροντίσουμε να μην παρατήσουμε τα αποτσίγαρα πεταμένα εκεί. Αν δεν μας νοιάζει ότι βρομίζουμε τον κόσμο, ας μας νοιάξει τουλάχιστον ότι μετά μπορεί να έρθει κάποιο παιδί να παίξει στην παραλία ανάμεσα στα αποτσίγαρα που έχουμε αφήσει εκεί. Θα θέλαμε το δικό μας παιδί να παίζει σε μια τέτοια παραλία;


Πιστεύω πως ο καθένας μας έχει αυτά τα πράγματα στο μυαλό του, καθώς και άλλα πολλά. Ελπίζω φέτος το καλοκαίρι να δούμε λιγότερες σκηνές "άπειρης ελληνικής ομορφιάς" να διαδραματίζονται στις ακτές μας και στο τέλος του καλοκαιριού να τις έχουμε αφήσει στην ίδια ή σε καλύτερη κατάσταση απ' ότι στην αρχή!