Παρασκευή, Νοεμβρίου 28, 2008

Πρόγραμμα Ανάδειξης Βραυρώνας


Η περιοχή της Βραυρώνας αποτελεί έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες υγρότοπους της Αττικής με μεγάλη οικολογική σπουδαιότητα. Για τον λόγο αυτό έχει ενταχθεί μαζί με μέρος του περιβάλλοντα χώρου στο δίκτυο Natura 2000. Το Natura 2000 είναι ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευμένων περιοχών, οι οποίες είναι μέγιστης σημασίας για φυσικά οικοσυστήματα και είδη χλωρίδας και πανίδας τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα. Η ιδιαίτερη αξία της περιοχής προκύπτει από το μοναδικό συνδυασμό α) του τοπίου, όπως αυτό ορίζεται από τον υγρότοπο, τις παραδοσιακές καλλιέργειες, το πευκοδάσος, τους μεσογειακούς θαμνώνες και την παράκτια ζώνη, β) της πανίδας ιδιαιτέρα των πουλιών και γ) του ιστορικού περιβάλλοντος της περιοχής, με προεξέχοντα τον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο.


Εικόνα 1: Το Ιερό της Αρτέμιδος Εικόνα 2: Ο υγρότοπος της Βραυρώνας

Η σημασία του υγρότοπου για τα πουλιά, έχει επισημανθεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) τα τελευταία είκοσι χρόνια με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετές ορνιθολογικές καταγραφές για την περιοχή. Στην ευρύτερη περιοχή της Βραυρώνας έχουν παρατηρηθεί 175 είδη πουλιών. Όσον αφορά το καθεστώς προστασίας των ειδών που έχουν καταγραφεί, 40 είδη ανήκουν στο παράρτημα Ι της Οδηγίας 79/409/ΕΕ «περί της διατήρησης των άγριων πτηνών». Επίσης απαντώνται σπάνια είδη φυτών και ζώων (2 είδη θηλαστικών και 4 αμφιβίων και ερπετών) καθώς και αξιόλογοι οικότοποι (υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδώνιας, υγρά λιβάδια, καλαμώνες, θαμνώνες με αλμυρίκια). Παρόλα αυτά και παρόλο που ο αρχαιολογικός χώρος (Ιερό της Αρτέμιδος) δέχεται περίπου 6.000-8.000 επισκέπτες ετησίως, η εικόνα που εμφανίζει η περιοχή είναι κάθε άλλο παρά εκείνη ενός νοικοκυρεμένου χώρου ιδιαίτερης φυσικής και πολιτιστικής αξίας καθώς υπάρχουν μπάζα, σκουπίδια, άδειοι κάλυκες φυσιγγιών, ξόβεργες, κουφάρια ζωών κ.λ.π.

Για το λόγο αυτό, η ΕΟΕ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ) αποφάσισαν να υλοποιήσουν μια σειρά πιλοτικών παρεμβάσεων αποκατάστασης και ανάδειξης της περιοχής.


Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

-Απομάκρυνση σκουπιδιών και αδρανών υλικών (μπάζων)

-Διαμόρφωση περιηγητικών διαδρομών

-Σήμανση του χώρου

-Περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού και των επισκεπτών


Χάρτης διαδρομών και παρεμβάσεων (Όλες οι παρεμβάσεις θα λάβουν χώρα σε δημοσιές και κοινόχρηστες εκτάσεις και έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.)

Οι παραπάνω ενέργειες θα έχουν πολλαπλά οφέλη για την περιοχή και τους κατοίκους της. Η προστασία του περιβάλλοντος και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών, η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και η εξασφάλιση συγχρόνως του βιότοπου των σπάνιων αυτών πουλιών είναι μερικές μόνο από τις βασικές μας επιδιώξεις.
Ο απώτερος στόχος μας είναι η διατήρηση αυτής της μοναδικής περιοχής και η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βραυρώνας, ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά έναν εξαιρετικό υγρότοπο σε συνδυασμό με τον πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Η οποιαδήποτε συμβολή όλων μας είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία και τη συνέχεια του προγράμματος.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο 210-8228704 και εσωτερική γραμμή 113. Επίσης μπορείτε να στείλετε e-mailστο kgaganis@ornithologiki.gr .

Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος Γαγάνης
Συντονιστής προγράμματος